XLLeaseNieuwsDe impact van IFRS 16 op uw organisatie

De impact van IFRS 16 op uw organisatie

Geplaatst op dinsdag 11 oktober 2016 door Liane Dijkslag

Op 1 januari 2019 wordt de International Financial Reporting Standard (IFRS 16) Leases van kracht. Dit houdt in dat voor bedrijven die rapporteren volgens de voorschriften van de IFRS het één en ander gaat veranderen.

Wanneer verandert er iets voor uw onderneming?

Als uw onderneming rapporteert volgens de voorschriften van IFRS of US GAAP (stelsel van verslaggevings- en accountingprincipes in de Verenigde Staten), dan worden (operationele) leaseverplichtingen vanaf 2019 op een andere manier in de financiële verslaggeving opgenomen.

Voor ondernemingen die rapporteren volgens de voorschriften van de Dutch GAAP verandert er vooralsnog niets.

Wat gaat er veranderen?

Volgens de nieuwe IFRS voorschriften moeten alle operationele leaseverplichtingen worden geactiveerd op de balans. Het recht op gebruik van het onderliggende goed word als actief op de balans geplaatst, de toekomstige financiële verplichting wordt aan de passiva zijde van de balans geplaatst.

Deze regels gelden overigens niet voor leasecontracten korter dan 12 maanden en voor leases met een lage waarde (het actief is minder waard dan $5.000). Contracten die bij de start van de maatregel een resterende looptijd van minder dan 12 maanden hebben worden ook niet op de balans geactiveerd.

Voor een adequate verantwoording  van uw wagenpark in de jaarrekening adviseren wij u om, voor zover nog niet gedaan, dit onderwerp met uw financieel adviseur/accountant te bespreken.

Wat kunt u van XLLease verwachten?

Zoals u van XLLease gewend bent, houden wij u op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen rondom dit onderwerp. Daarnaast zullen wij, op uw verzoek, de informatie beschikbaar stellen die voor uw bedrijf nodig is om aan IFRS 16 te voldoen.