Het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018: Drie opmerkelijke conclusies
XLLeaseBlogs van XLLeaseHet Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018: Drie opmerkelijke conclusies

Het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018: Drie opmerkelijke conclusies

Geplaatst op vrijdag 2 november 2018 door Frank van Klink

Het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018 ligt voor mij op tafel. Dit onderzoek kwam ook dit keer tot stand in samenwerking met drie gewaardeerde partners: Automobiel Management, RDC en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Uit dit onderzoek citeer ik graag, want het is gezaghebbend, spraak- en smaakmakend. Ik tip u enkele opmerkelijke onderzoeksfeiten. Opmerkelijk omdat ze in positieve zin de dienstverlening van XLLease raken.

Veel zekerheid over de volgende zakenauto

Neem de interessante stelling die aan de respondenten is voorgelegd over hun volgende zakenauto. Van belang, want vanuit XLLease zijn wij uiteraard ook altijd geïnteresseerd in úw volgende zakenauto. Immers, daar sorteren wij voor u graag zo aantrekkelijk mogelijk op voor. Uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018 blijkt dat van de respondenten maar liefst 93% het merk en model kan noemen van de door hen gewenste volgende zakenauto. Dat is hoog, concluderen de onderzoekers terecht. En 7% weet (nog) niet voor welk merk te kiezen, ten opzichte van 13% vorig jaar. Wellicht zorgt de vereenvoudigde bijtelling voor meer duidelijkheid en/of keuzestress, stelt het onderzoek. Ook schrijft het rapport: ‘De toegenomen bekendheid rondom voor- en nadelen van verschillende aandrijfsoorten kan hierbij een verduidelijkende rol spelen.’ Zakelijke rijders zijn en blijven positief over hun volgende autokeuze, lees ik. De overgrote meerderheid van de respondenten verwacht niet dat hun volgende auto kleiner en/of goedkoper zal zijn dan hun huidige auto. Spreekt hier de bloeiende economie? Ik vermoed van wel.

‘Alternatieven en concrete gebruiksintenties’

Ook machtig interessant in het onderzoek vind ik de paragraaf over ‘alternatieven en concrete gebruiksintenties’. Het onderzoek stelt dat in 2018 slechts 5 op de 10 bedrijven van mening is dat een combinatie van zakenauto en andere vervoersvormen leidt tot lagere kosten voor het bedrijf. In 2016 was dit nog bijna 7 op de 10 bedrijven. Wel is de verwachting dat het gebruik van alternatieven de komende 3 jaar toeneemt, vooral de e-bike en de deel-/poolauto. Gunstig voor XLLease en vooral voor onze klanten, want wij zijn innovatief op dit terrein.

‘Actieve rol verduurzaming’

XLLease zet actief in op verduurzaming van uw mobiliteit. Dus waren we extra alert op wat de respondenten in het onderzoek hierover zouden zeggen. Een kwart vindt dat het eigen bedrijf een uitermate actieve rol speelt in verduurzaming. Bij de grootste bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers, is dit 58%. Verduurzaming gebeurt met allerlei activiteiten, maar sturen op autokeuze is met 52% de belangrijkste. De keuze van XLLease om haar klanten al vroegtijdig te attenderen op duurzame leasealternatieven blijkt hiermee een visionaire greep.

Heb ik u geïnspireerd om meer te lezen?

U kunt het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018 opvragen bij elk van de door mij in de inleiding genoemde deelnamepartners. En met mij kunt u er altijd persoonlijk over doorpraten, na lezing. Want uw belang op het gebied van zakenauto’s is voor ons een dagelijkse uitdaging. Wat zich in de toekomst op dit terrein gaat voordoen, kan XLLease vandaag al voor u concretiseren.

Frank van Klink