Hartrijden

Hartrijden

Geplaatst op woensdag 4 oktober 2017 door XLLease

Het wagenpark is een waardevol onderdeel van het bedrijf. Laat staan de bestuurders, die er gebruik van maken. Zaak dus dat medewerkers op een verantwoorde manier aan het verkeer deelnemen, met hart voor een veilige rijstijl. Temeer omdat onderzoek uitwijst dat 98 procent van alle verkeersongelukken het gevolg is van menselijke fouten. Daarom vertellen we u graag wat u kunt doen om deze veilige rijstijl te verkrijgen.

Rijd volgens het COAST-principe

COAST is een afkorting van Concentration, Observation, Anticipation, Space en Time. Aandacht voor al deze punten draagt bij aan een bewustere deelname aan het verkeer en beperkt de kans op een ongeluk. Dat begint bij voldoende concentratie. Zeker als bestuurders ervaren worden, kan de aandacht achter het stuur verslappen. Wees dus altijd alert. Naast aandacht voor de eigen rijstijl, is ook aandacht voor die van de andere weggebruikers essentieel (observatie). Als men zich daar eenmaal van bewust is, wordt het mogelijk om te anticiperen op mogelijke gevaren. Houd voldoende afstand (ruimte) op de voorganger met behulp van de twee-secondenregel. Tot slot is het van belang u altijd aan de snelheidsregels te houden. Te realiseren door nooit gehaast achter het stuur te stappen, maar de ritjes ruim te plannen (tijd).

Investeer in elektronische veiligheidsvoorzieningen

De auto wordt steeds slimmer en kan daardoor veel taken overnemen van de bestuurder. Om veiligheid achter het stuur te bevorderen, loont het dus te investeren in bedrijfsauto’s met elektronische veiligheidsvoorzieningen. Bijvoorbeeld adaptieve cruise control, die de snelheid en afstand tot de voorganger regelt. Of adaptieve verlichting, die het gebied voor de auto optimaal belicht. Of Autonomous Emergency Braking (AEB), dat waarschuwt en zelfs kan ingrijpen om een aanrijding te voorkomen of te verzachten. Deze en meer van dit soort technieken zijn er allemaal op gericht om de kans op een ongeluk te verkleinen en zullen de komende tijd hun weg gaan vinden naar de bestverkochte auto’s.

Parkeer veilig

40 procent van alle verkeersongelukken met bedrijfswagens is het gevolg van parkeren, manoeuvreren en omkeren. Door veilig te parkeren kan dus veel blikschade voorkomen worden. Parkeer dus zoveel mogelijk uit de buurt van andere voertuigen. Rijd ook altijd achteruit een parkeervak in. Dit is uiteindelijk eenvoudiger en veiliger dan achteruit het verkeer inrijden.

Schakel de telefoon uit

Met de komst van de smartphone hoeft u niet per se op kantoor te zijn om te werken. Derhalve zijn we ook buiten kantoor druk: telefoneren met collega’s, e-mails versturen, memo’s appen, etcetera. Prima, maar niet achter het stuur. Gebruik van een smartphone leidt af en zorgt voor een langere reactietijd, waardoor de kans op een ongeluk groter wordt. Schakel uw telefoon dus uit voor u de weg opgaat. Daarvoor kunt u gebruik maken van de SaveDrivePod, een in de auto bevestigde zender, die ervoor zorgt dat het scherm van uw mobiele telefoon blokkeert, zodra u het rijdt.

Wees voorbereid op noodgevallen

Als er dan toch een ongeluk gebeurt, dan kunt u er maar beter op voorbereid zijn. Ga dus nooit op weg zonder een veiligheidsuitrusting, met inbegrip van bijvoorbeeld een gevarendriehoek, zaklamp, oplader, EHBO-doos, etcetera. Daarnaast werken veel bedrijven met een zogeheten paniekknop als onderdeel van hun GPS-volgsysteem, waarmee bestuurders het hoofdkantoor kunnen inlichten over hun specifieke locatie. Hiermee kan er snel hulp onderweg gestuurd worden als er sprake is van een ongeval.