XLLeaseBlogs van XLLeaseFollow that car!

Follow that car!

Geplaatst op donderdag 18 september 2014 door Frank van Klink

Deze kreet kent u wel uit oude gangsterfilms. Een politieman in New York springt in een taxi en sommeert de chauffeur een stel boeven in een Cadillac te volgen. Tegenwoordig krijgt deze kreet een heel andere lading. Ik leg het u graag uit.

Uw smartphone zendt voortdurend signalen uit over uw bel-, zoek- en beweeggedrag. En uw bank weet precies waar en wanneer u bij wie pint. Of neem Google: in San Francisco kunnen ze in principe zien dat u gisterenavond via Google zocht naar bijvoorbeeld ‘vakantiehuisje Toscane’.

Connecting cars

Dan is het niet zo gek om te bedenken dat een auto ook mobiel data kan afgeven. Immers, tegenwoordig zitten auto’s bomvol techniek. Zoals data over de staat van uw auto, de behoefte aan verse olie of het signaal dat de linkerachterband wel erg hard slijt. De techniek om die data vanuit de auto mobiel te verzenden is er en noemen we connecting cars. Want zeg nu zelf: u rijdt in een hypermoderne auto en als het oliepeil daalt, krijgt u alleen een signaal op het dashboard en moet u zelf aan de gang of snel een garage zoeken. Als je het goed beschouwt, is dit hopeloos ouderwets. Het vergt namelijk een kleine moeite om die signalen in uw auto mobiel naar de server van uw dealer te zenden. Zodat u op uw smartphone een berichtje krijgt dat de olie moet worden ververst plús een afspraakvoorstel plús een routevoorstel naar de dichtstbijzijnde dealer.

Op maat advies over uw rijgedrag

Nu is de wereld verdeeld in twee groepen. Mensen die zeggen: wat een gemak, doe maar. En zij die opspringen en roepen: don’t follow my car! Voor beide argumenten is veel te zeggen. XLLease doet momenteel een bescheiden proef op basis van het concept van connecting cars. De bottomline is dat wij mobiele data verzamelen van een aantal van onze leaserijders. Uiteraard nemen zij volmondig en met toestemming mee aan deze proef. Met die data proberen wij slimme oplossingen te bedenken zodat uiteindelijk de leverancier van de data nóg meer rijgemak ervaart.

De groep die begint over privacy heeft ook een punt. Want de wetgeving is enerzijds streng en duidelijk, maar loopt door de gigantisch snelle technologieontwikkelingen geregeld achter de feiten aan. Want hoe veilig is uw data? En wat doen wij als de fiscus aanklopt en al die leasedata opvraagt? De technische innovaties gaan zó snel dat ik alleen maar kan vaststellen dat al deze discussies tegelijk lopen.

Ik doe ook mee aan deze proef, kan ik u zeggen. Mijn verwachting is dat ik binnenkort een kostenbesparend advies krijg in relatie tot mijn rijgedrag. Follow that car wordt dan: follow that money! Met alle fiscale ontwikkelingen rondom rijden met een leaseauto zie ik die adviezen met spanning tegemoet!