Nederland passeert grens van 1 miljoen leaseauto’s
XLLeaseBlogs van XLLeaseNederland passeert grens van 1 miljoen leaseauto’s

Nederland passeert grens van 1 miljoen leaseauto’s

Geplaatst op maandag 25 februari 2019 door Frank van Klink

U mag van mij aannemen dat de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zéér goed geïnformeerd is. Hun rapporten, analyses en persberichten lees ik altijd direct en zijn toonaangevend. Het laatste nieuws vanuit de VNA deel ik graag met u: Nederland passeerde onlangs de grens van maar liefst 1 miljoen leaseauto’s.

Stijging zet door

De teller van het aantal leaseauto’s in Nederland stond eind 2018 op maar liefst 1 miljoen. Van die 1 miljoen leaserijders zijn er 850.000 zakelijke rijders en 150.000 consumenten die overtuigd kiezen voor het zorgeloze gemak van Private Lease. De verwachting is dat deze stijgende trend zal doorzetten.

Het voordeel van een lagere CO2-uitstoot

Goed nieuws is dat een leaseauto in bijna alle situaties een nieuwe auto is, zowel zakelijk als in Private Lease. Die auto’s zijn per definitie schoner, zuiniger en veiliger dan de gemiddelde auto die in Nederland in eigen bezit op de weg rijdt. Het toenemende aantal lease-auto’s levert daarmee een bijdrage aan de vergroening en ook het veiliger maken van de automobiliteit in Nederland. Ook al klinkt u dit wellicht wat tegenstrijdig in de oren. Een gemiddelde nieuwe lease-auto levert per kilometer circa 6% minder CO2-uitstoot dan de rest van autorijdend Nederland. Vergeleken met auto’s in bezit van bedrijven is dat zelfs 15% minder. Daar komt bij dat Private Lease nog eens een zeer gunstige invloed uitoefent op de gemiddelde CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark.

Groei in alle segmenten in 2018

In zowel het zakelijke als particuliere segment zette de groei van het aantal leaseauto’s in 2018 fors door. Koploper is het segment Private Lease. Vergeleken met 2017 kwam in 2018 een groei van 45,6% tot stand. Echter, ook het aandeel zakelijke personenauto’s groeide met 13% en bestelauto’s met 10%. Van alle nieuw verkochte auto’s in 2018 is circa 53% een lease-auto. Voor bestelwagens is dit percentage ongeveer 50%.

De volgende stap: Geïntegreerde mobiliteit

XLLease herkent zich in deze mooie groeicijfers. Ook wij groeien in zowel zakelijke lease als Private Lease. Eveneens delen we de visie van de VNA die stelt dat het er nú op aankomt deze groei te benutten om het concept van geïntegreerde mobiliteit concreet in te vullen. Dit betekent dat reizigers afhankelijk van locatie, tijdstip, bestemming en doel eenvoudig en afwisselend gebruik kunnen maken van allerlei vormen van mobiliteit. Van (deel)auto’s, fiets, OV, maar ook van mobiliteitsabonnementen. De leasesector is dé aangewezen sector vindt de VNA, en XLLease onderschrijft dit volledig, om geïntegreerde mobiliteit op de kaart te zetten. XLLease is hierin al behoorlijk ‘op weg’ met allerlei praktisch inzetbare mobiliteitsvormen, maar wat goed is, kan altijd beter! Geïntegreerde mobiliteitsoplossingen verhogen de bereikbaarheid, duurzaamheid en verkeersveiligheid en uiteindelijk ook de Nederlandse economische ontwikkeling. Dat willen we toch allemaal?

Frank van Klink

Bron: VNA