Leasen en winterbanden op uw auto: hoe zit dat?

Met de leaseauto op wintersport? Lees hier alles over winterbanden, all-seasonbanden, sneeuwkettingen en meer in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en meer!
Geschreven door het Redactieteam
8-2-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
8-2-2024 | Leesduur 5 min
Leasen en winterbanden op uw auto | XLLease

Leasen en winterbanden op uw auto

Als u met de auto op wintersport gaat, dan zijn winterbanden onmisbaar. Maar in welke landen en wanneer zijn winterbanden verplicht? En mag u in plaats van winterbanden ook kiezen voor all-seasonbanden? En zo leven er nog veel meer vragen. In deze blog zetten we alles wat u weten moet over winterbanden op een rij.

In veel populaire wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Rijdt u daar in de winter zonder de voorgeschreven banden, dan kunt u een flinke boete krijgen. Maar let op, ieder land heeft zijn eigen regels.

 

Winterbanden Duitsland: verplicht

In Duitsland zijn winterbanden verplicht zodra zich winterse weersomstandigheden voordoen. U moet dan rijden op winterbanden of all-seasonbanden die zijn voorzien van het bekende sneeuwvloksymbool met de drie bergtoppen (het 3PMSF-symbool: Three Peak Mountain Snow Flake). Banden die dateren van vóór 2018 met alleen de aanduiding M+S (modder en sneeuw) zijn in Duitsland nog tot en met 30 september 2024 toegestaan. De profieldiepte van winterbanden moet in Duitsland minstens 1,6 millimeter zijn, maar dat is de absolute ondergrens. Voor een goede grip kunt u beter een profieldiepte aanhouden vanaf 4 millimeter.

 

Winterbanden Frankrijk: verplicht

In Frankrijk is het van 1 november tot en met 31 maart verplicht om op winterbanden te rijden in de Franse berggebieden. Andere banden zijn dan alleen toegestaan als u sneeuwkettingen mee hebt. Heeft u winterbanden of all-seasonbanden met het sneeuwvloksymbool, dan zit u volgens de Franse regels altijd goed. Voor M+S banden geldt dat niet: die zijn vanaf 31 oktober 2024 niet meer toegestaan als winterband.

 

3PMSF sterren symbool
Afbeelding van het 3PMFS-sneeuwvlok symbool

 

Italië: winterbanden of sneeuwkettingen verplicht

In Italië bent u verplicht om op bepaalde wegen en in bepaalde gebieden ofwel op winterbanden te rijden, ofwel sneeuwkettingen mee te hebben. Waar en wanneer die plicht geldt, ziet u aan speciale borden. Volgens de Italiaanse regels zijn alle autobanden met de aanduiding M+S toegestaan als winterband.

 

Winterbanden Oostenrijk: verplicht

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april tijdens winterse omstandigheden. Maar ook buiten deze periode kan dit van toepassing zijn, wat dan te zien is aan een bord. In Oostenrijk worden zowel banden met de aanduiding M+S als met het sneeuwvloksymbool aangemerkt als winterband. De minimaal vereiste profieldiepte is 4 of 5 millimeter, afhankelijk van het type band.

 

Winterbanden Zwitserland: dringend aangeraden

Tot slot kijken we naar Zwitserland. Opvallend genoeg zijn winterbanden hier niet verplicht, maar het wordt wel dringend aangeraden om ze te gebruiken. En we adviseren dit ook zeker te doen. Want ook al zijn winterbanden in Zwitserland niet verplicht, u kunt wel degelijk een boete krijgen als u ze niet gebruikt! Dat kan gebeuren als u in winterse omstandigheden voor problemen zorgt, doordat u rijdt met de verkeerde banden.

 

Winterbanden of all-seasonbanden: waar doet u goed aan?

Wat is nu het beste: winterbanden of all-seasonbanden? Bij all-seasonbanden bestaat onderscheid tussen banden met en zonder het officiële sneeuwvloksymbool. Is een all-seasonband voorzien van het sneeuwvloksymbool? Dan heeft die een verplichte remtest ondergaan op sneeuw. Heeft een band alleen de aanduiding M+S en niet het sneeuwvloksymbool, dan is die niet getest in de sneeuw. Het is dan maar de vraag hoe zo’n band zich gedraagt in winterse omstandigheden. Alleen al omwille van de veiligheid van uzelf en anderen, is het dus beter om op zijn minst te kiezen voor een all-seasonband met het 3PMFS-sneeuwvloksymbool. Bovendien worden banden zonder dit sneeuwvloksymbool in sommige landen binnenkort niet meer aangemerkt als winterbanden, zoals u hierboven heeft kunnen lezen.

All-seasonbanden met het sneeuwvloksymbool voldoen aan bepaalde minimumeisen voor hun gedrag in de sneeuw. Ze bieden dus enige zekerheid, maar in winterse omstandigheden blijven pure winterbanden de veiligste keuze. Die bieden namelijk de beste grip. Dat komt omdat het relatief zachte rubber van een winterband ook bij lage temperaturen soepel blijft, waardoor het contact met het wegdek optimaal blijft. Een all-seasonband is niet alleen voor de winter bedoeld en blijft daardoor een compromis, omdat die ook tegen hoge temperaturen in de zomer moet kunnen. Waar u voor kiest bepaalt u zelf, maar bedenk wel dat winterweer zich moeilijk laat voorspellen. Zeker als u op wintersport gaat en in de bergen rijdt zijn echte winterbanden het meest veilige idee.

 

Zwaar winterweer

Zwaar winterweer dat onze redacteur meemaakte in Duitsland.
Hij was maar wat blij dat hij op winterbanden reed!

 

Wanneer winterbanden?

Zodra de winter in zicht is, beginnen garages het druk te krijgen met bandenwissels. Een veel gebruikte vuistregel is om winterbanden te monteren zodra de temperatuur zakt onder de 7 °C. Denk ook aan het moment dat er vorst aan de grond komt en de kans op sneeuw groeit. Als u hierop let kan er weinig misgaan met de timing van uw bandenwissel. Andersom moet u ook niet vergeten om weer op tijd de winterbanden om te wisselen voor zomerbanden. Winterbanden in de zomer en andere warme periodes zijn geen goed idee: ze zijn daar niet voor bedoeld, slijten dan harder en verlengen de remweg aanzienlijk.

 

Zakelijke leaseauto en wintersport

In het zakelijke leasecontract zijn winterbanden niet standaard inbegrepen, maar een optie die tegen een meerprijs kan worden toegevoegd. Gaat u op wintersport en wilt u alsnog winterbanden toevoegen aan uw leasecontract? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw leaseadviseur. Uw leaseadviseur kan u voorzien van een voorstel waarin de kosten voor het toevoegen van winterbanden in de leaseprijs zijn verwerkt.

 

Bandenspanning

De juiste bandenspanning van winterbanden bepaalt u door eerst te kijken naar het advies van de autofabrikant voor uw normale banden. Dat advies is meestal op basis van een omgevingstemperatuur van 20 graden. Omdat de spanning in een band daalt als het kouder wordt (met 0,1 bar per iedere 10 °C aan daling) is het advies om de bandenspanning van winterbanden daarmee in lijn te verhogen. Stel dat de standaard geadviseerde bandenspanning 2,0 bar is en het buiten 0 °C is, dan is 2,2 bar dus de juiste spanning voor uw winterband. Gaat u de bandenspanning van uw winterbanden controleren? Doe dat dan als ze koud zijn, als u minimaal een paar uur niet hebt gereden met uw auto.

 

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als dat is aangegeven met een speciaal bord met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Deze borden staan meestal bij kleinere wegen, zoals bergweggetjes. Maar of ze nu verplicht zijn of niet: het is zeer aan te raden om altijd een set sneeuwkettingen mee te nemen op wintersport. Bij extreme weersomstandigheden kunt u dan in ieder geval doorrijden. Dat mag dan overigens niet te hard. Met sneeuwkettingen mag u namelijk niet sneller dan 30 tot 50 km/u per rijden, afhankelijk van de regels ter plekke en de instructies die bij uw sneeuwkettingen horen.

 

In dit artikel hebben we de regels over winterbanden en sneeuwkettingen in beeld gebracht. Houd er rekening mee dat de regels per land verschillen en altijd kunnen veranderen. Check daarom altijd voor vertrek op wintersport waar u zich precies aan moet houden!  

 

Advies aanvragen

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
8-2-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
8-2-2024
Lees meer over:
Delen